Beste Hans,

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort

Amersfoort, 20 juli 2003

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

Op grond van artikel 37 Reglement van Orde voor de Raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding.

De BPA ontving elektronisch onderstaand schrijven van de Stichting Woonzorg Nederland.

 

 

Geachte heer van Wegen, Amersfoort, 15 juli 2003.

Tot mijn grote spijt en nog groter ongenoegen van de bewoners van De

Eemgaarde wil Connexxion niet overstag gaan in de nijpende situatie die is ontstaan.

Er wordt waarschijnlijk nog steeds niet begrepen dat de steeds sterker

groeiende groep ouderen, aangewezen is op deze vorm van openbaar vervoer.

Door de veranderingen in de maatschappij zijn vele bewoners gedwongen om langer zelfstandig te blijven wonen, pakweg 20 á 25 jaar geleden ging men

met 70 jaar naar een bejaardenhuis. Een dokter kwam nog langs in die tijd, verpleging was vaak voorhanden.

In de situatie binnen De Eemgaarde is 85% van de mensen ouder dan 70 jaar, vele 80 en zelfs 90 jarige bewoners wonen hier nog "zelfstandig".

Bewoners die al vaak lang op een lijst staan voor verzorgingshuis of

verpleeghuis en het moeten doen met extramurale hulp.

Een huisarts komt in echte noodgevallen nog langs voor onderzoek in een

ziekenhuis zijn zij op hun zelf aangewezen.

Door het wegvallen van lijn 9 Connexxion langs het ziekenhuis komen zij vaak in problemen, zowel geestelijk als lichamelijk.

Ik weet dat de Burger Partij Amersfoort gelukkig wel open staat voor de

problematiek van de ouderen in wijk Dorrestein,ik hoop dan ook van

harte dat andere partijen binnen de gemeente Amersfoort zich achter u

standpunt kunnen opstellen.

Als je werkzaam bent tussen deze leeftijdsgroep gaan je ogen vanzelf open,het is lang niet altijd leuk om oud te worden, en als je het gevoel krijgt steeds verder uit de samenleving geweerd te worden komt depressie al gauw om de hoek kijken.

Laten wij alstublieft toch trots zijn op onze oudere medemens die het voor elkaar hebben gekregen dat wij nu in een vrij en welvarend land wonen.Men moet zich maar eens bedenken dat er een tijd aan komt dat de beslissers van nu de ouderen van straks zijn.Misschien is deze laatste regel wel een cliché maar ook de realiteit.

Ik dank u en uw partij alvast voor de tijd en inspanning die u reeds geleverd heeft voor de ouderen in de wijk Dorrestein.

 

 

Met vriendelijke groet,

J.Fijnenberg,Beheerder

Wooncentrum De Eemgaarde / Woonzorg Nederland

Dorresteinseweg 49

 

 

Vervolg BPA:

Nu heeft de Wethouder van Verkeer recentelijk geld kunnen vrij maken richting Connexxion voor het open houden van de bekende " Berenlijn " vanaf het NS Station richting de Dierentuin van Amersfoort. Hierbij wordt de ondernemer van het Dierenpark ( maar ook de Burger ) duidelijk geholpen met het in stand houden van een stukje kwalitatief goed Openbaar Vervoer.

Dit zou naar de mening van de BPA is bovengenoemde problematiek richting Woonzorg Nederland, locatie De Eemgaarde ook mogelijk moeten zijn.

Weliswaar gaat het hier niet om het vervoer van toeristen, maar om Amersfoortse Burgers, onze oudere stadsgenoten die in ruste zijn en die niet in staat zijn om ( meestal twee keer ) ruim 35 minuten op de Regiotaxi enz. te wachten. Ook de bijkomende extra wachttijden bij terugkeer uit Ziekenhuizen, behandelaars enz. zijn erg belastend voor deze groep van onze Burgers.

Vragen:

    1. Graag verneemt de BPA van het College hoe ver het College wil gaan in het opnieuw in onderhandeling gaan met Connexxion over dit schrijnende voorbeeld ?
    2. Wil het College tevens aangeven, of ze voor deze zaak extra subsidie geld
    3. ( a la de " Berenlijn " ) richting Connexxion beschikbaar wil stellen ?
    4. Wil het College aan geven op welke termijn ze denkt met een operationele, bevredigende eindoplossing te kunnen komen ?
    5. Is het College het met de BPA eens dat de oudere bewoners van Dorrestein ook recht hebben op kwalitatief goed openbaar vervoer ?
    6. En is het College het met de BPA eens dat de huidige lijn 9 niet tot kwalitatief goed openbaar vervoer kan worden gerekend?

 

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording

 

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Kees Kraanen.

Hans van Wegen.

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 25-8-2003).

 

  1. Het antwoord op deze vraag hebben wij al gegeven onder punt 1 van uw raadsvraag 55.
  2. De stadsdienst Amersfoort wordt gefinancieerd uit de rijksbijdrage openbaar vervoer. Een relatief klein gedeelte hiervan wordt gereserveerd voor o.m. klein infrastructurele maatregelen. Met de introductie van de nieuwe stadsdienst met veel nieuwe haltevoorzieningen wordt een zwaar beroep op deze reservepositie gedaan. Bovendien gaat het daarbij om incidentele inzet van middelen. Dat is ook het geval met de Berenlijn, die vroeger in de offerte van Connexxion zat en nu nog eenmalig wordt aangevuld uit de reservepositie. Aanvulling op de stadsdienst zoals u die voorstelt is binnen de financiele mogelijkheden niet haalbaar.
  3. Zoals aangegeven onder punt 2 van raadsvraag 55 beoordelen wij de situatie ook als achteruitgang voor de bewoners van de Eemgaarde. Binnen de mogelijkheden die de lijnvoering momenteel biedt, zijn wij van mening dat er sprake is van een goede overstapverbinding met het ziekenhuis. Het alternatief voor de bewoners is de Regiotaxi die inmiddels weer goed functioneert vooral gelet op de vele omleidingen.
  4. Zoals ook in de beantwoording van raadsvraag 55 is aangegeven moet goed openbaar vervoer niet verward worden met een rechtstreekse verbinding met de ziekenhuislokaties.
  5. Lijn 9 geeft de bewoners van de Eemgaarde vier keer per uur een rechtstreekse verbinding met het Centrum en met station Amersfoort. Wij delen dus niet uw mening dat lijn 9 niet tot goed openbaar vervoer kan worden gerekend.